ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΤΟΥΣ 2015 - ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015 - ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΑΛΛΑΓΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΕΤΟΣ 2015

Εισφορά αλληλεγγύης

Η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι η μείωση  της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που καταβάλλουν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση στο μηνιαίο εισόδημα για όσους έχουν μισθούς και συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ από 39 ως και 1.200 ευρώ. Για τη μεγάλη πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων το μηνιαίο κέρδος θα κυμανθεί κοντά στα 60 ευρώ.

Αντικειμενικός προσδιορισμός φορολογητέου εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους

Επιπλέον, καταργείται ο αντικειμενικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος και η φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, που είχε ως συνέπεια το εισόδημα να είναι αφορολόγητο μέχρι τα 9.550 ευρώ. Από το 2015 τα εισοδήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων θα φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ, αφού έχουν αφαιρεθεί οι παραγωγικές δαπάνες τους από τα ακαθάριστα έσοδά τους.

Αποδείξεις

Δεύτερη σημαντική αλλαγή οι αποδείξεις. Πλέον και για το 2015, μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώνουν το 25% αλλά το 10% του εισοδήματος σε αποδείξεις. Σε περίπτωση μη κάλυψης του 10% του εισοδήματος με αποδείξεις το «ακάλυπτο» ποσό εξακολουθεί να φορολογείται με 22%.

Κατάργηση συμπληρωματικού φόρου για εισοδήματα από ενοίκια

Επιπλέον,  καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαλλόταν μέχρι και το 2014 με συντελεστή 1,5% στα εισοδήματα τα οποία προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών μέχρι 300 τ.μ. και με συντελεστή 3% στα εισοδήματα που προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών άνω των 300 τ.μ. ή από εκμισθώσεις κτισμάτων επαγγελματικής στέγης. Το όφελος για τους ιδιοκτήτες κυμαίνεται από τα 180 έως 360 ευρώ.Ο συμπληρωματικός φόρος, όπως προαναφέρθηκε, καταργείται, ωστόσο αυξάνεται ο συντελεστής φόρου για τα εισοδήματα από ενοίκια κατά 1%. Ομως, για τους περισσότερους αυτή η αλλαγή θα σημάνει μείωση της φορολόγησης κατά μερικές δεκάδες ευρώ το χρόνο.

Φόρος υπεραξίας ακινήτων

Αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2015 έως την 31η-12-2016 η εφαρμογή των ρυθμίσεων για την επιβολή φόρου στην υπεραξία που προκύπτει από τις πωλήσεις ακινήτων.

Οι αλλαγές που θα επιβαρύνουν

Από την άλλη, όμως, έρχονται και αλλαγές στη φορολογία που επιβαρύνουν περαιτέρω την τσέπη του φορολογούμενου.

Καταρχάς η αύξηση από 10% σε 11% του συντελεστή φορολόγησης για τα  πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ακίνητα που μπορεί να οδηγήσει σε επιβάρυνση  μέχρι τα 120 ευρώ για έναν ιδιοκτήτη εκμισθούμενου ακινήτου. Επιπλέον, επιβάρυνση φέρνει και το γεγονός ότι από τη νέα χρονιά  μαν το ετήσιο εισόδημα ενός φορολογουμένου προέρχεται από ακίνητα στο σύνολό του ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του (κατά ποσοστό άνω του 50%), τότε εφόσον τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα σκάφη που κατέχει προσδιορίζουν εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, το τεκμαρτό αυτό εισόδημα θα φορολογείται ως «κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα» με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και με συντελεστή 33% πάνω από τα 50.000 ευρώ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το money-money.gr.Δυσάρεστα, όμως, είναι τα νέα και για όσους μισθωτούς έχουν και μπλοκάκι, καθώς, τα εισοδήματα του 2014 από το μπλοκάκι θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ενώ θα πληρώσουν και τέλος επιτηδεύματος αυξημένο από τα 500 στα 650 ευρώ.

Ακόμη οσοι φορολογούμενοι το 2014 ήταν φοιτητές ή άνεργοι μη εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και είχαν εισοδήματα πολύ χαμηλά προερχόμενα από περιστασιακή απασχόληση ή απέκτησαν  πολύ χαμηλά εισοδήματα από τόκους καταθέσεων θα φορολογούνται για τεκμαρτά εισοδήματα τα οποία θα προσδιορίζονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Οι φόροι που θα καλούνται να πληρώσουν θα υπολογίζονται με 26% από το πρώτο ευρώ των τεκμαρτών εισοδημάτων, για όσους έχουν αποκτήσει εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση και με 26% επί της πρόσθετης διαφοράς εισοδήματος που θα προσδιορίζουν τα τεκμήρια διαβίωσης, για όσους έχουν δηλώσει μόνο εισοδήματα από τόκους.

Επιπλέον, από το 2015 θα παρακρατείται έξτρα φόρος από τους μισθούς υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν παροχές σε είδος, εφόσον αυτές δεν αποσκοπούν στο να υποβοηθήσουν την εκτέλεση της εργασίας τους.
Επιπλέον, απαλλάσσονται από την υποχρέωση είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ στο Δημόσιο περίπου 450.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατά την διάρκεια του 2014 είχαν συνολικά ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ.

Μισθωτοί οι οποίοι συμπληρώνουν το μηνιαίο τους εισόδημα με αμοιβές από «μπλοκάκι», οι αγρότες αλλά και όσοι λαμβάνουν παροχές σε είδος από τις επιχειρήσεις που εργάζονται θα πληρώσουν τη... νύφη των φόρων το 2015. Υπό την αίρεση των... πολιτικών εξελίξεων, οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι για τη χρονιά που έρχεται οι κλίμακες φορολογίας εισοδήματος παραμένουν οι ίδιες, με εξαίρεση την αύξηση του πρώτου συντελεστή φορολόγησης εισοδημάτων από ενοίκια που αυξάνεται από το 10% στο 11%.

Δεν σημαίνει όμως ότι και οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2015, για τα φετινά εισοδήματα, θα είναι οι ίδιοι. Ο κανόνας της σταθερότητας (για ένα χρόνο) στη φορολόγηση των εισοδημάτων, έχει τις εξαιρέσεις του και κοστίζουν χρήμα.

1. Μπλοκάκια. Για τα φετινά εισοδήματα από μπλοκάκια οι εργαζόμενοι το επόμενο έτος θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ενώ παράλληλα θα κληθούν να πληρώσουν και αυξημένο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ από 500 ευρώ που κατέβαλαν φέτος.

Φέτος για τα εισοδήματα του 2013 φορολογούμενοι με μπλοκάκια είχαν τη δυνατότητα να φορολογηθούν είτε με την κλίμακα των μισθωτών υπό προϋποθέσεις (έως 3 εργοδότες με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή σε περισσότερους από 3 εργοδότες και τουλάχιστον το 75% των αμοιβών προέρχεται μόνο από ένα εργοδότη), είτε με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η κλίμακα των μισθωτών, συνοδεύεται από tax credit, που σημαίνει πρακτικά ότι δεν επιβάλλεται φόρος για εισοδήματα έως 9.550 ευρώ, ενώ ο πρώτος συντελεστής της κλίμακας είναι 22%. 

Αυτή η «επιλογή» τελείωσε. Για τα εισοδήματα του 2014 που θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2015, εφόσον κάποιος είναι μισθωτός και συμπληρώνει το εισόδημά του ασκώντας και ελεύθερο επάγγελμα, το εισόδημα από το «μπλοκάκι» θα φορολογηθεί οπωσδήποτε με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και ταυτόχρονα θα επιβαρυνθεί με τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Το ίδιο θα συμβεί και σε κάποιον ο οποίος δουλεύει σε έναν εργοδότη με «μπλοκάκι», αλλά δεν έχει δηλώσει το σπίτι του ως επαγγελματική έδρα. Το λάθος αυτό επιφέρει την ποινή της φορολόγησης του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

Ειδικά για φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα (άθροισμα από μισθό και «μπλοκάκι» της τάξεως των 8.000-12.000 ευρώ) ο φόρος που θα φανεί στο εκκαθαριστικό του 2015 μπορεί να είναι ακόμη και πάνω από 50% υψηλότερος σε σχέση με αυτόν του φετινού εκκαθαριστικού. Βέβαια οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εκπέσουν από τα ακαθάριστα εισοδήματά τους επαγγελματικές δαπάνες και να περιορίσουν το καθαρό φορολογητέο εισόδημα.

2. Αγρότες. Με τη νέα χρονιά κάνει πρακτική πρεμιέρα ο λογιστικός τρόπος προσδιορισμού του αγροτικού εισοδήματος. Το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος καταργήθηκε και από τα φετινά εισοδήματα ισχύει ο λογιστικός προσδιορισμός. Έσοδα μείον έξοδα και στο αποτέλεσμα φόρος 13% χωρίς αφορολόγητο από το πρώτο ευρώ. Φέτος φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή είχαν αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και το εισόδημά τους προσδιορίστηκε με το αντικειμενικό σύστημα.
Με τις αλλαγές, οι αγρότες κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων και να φορολογηθούν με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ του τεκμαρτού εισοδήματος εφόσον:

- Το δηλωθέν εισόδημα τους είναι μικρότερο από το εισόδημα που προκύπτει με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα, ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης).

- Δηλώσουν ζημιά ή μηδενικά εισοδήματα.

3. Παροχές σε είδος. Αυτοκίνητα, πιστωτικές κάρτες και λοιπές παροχές σε είδος, σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο Σαββαΐδου, από το επόμενο έτος θα αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις. Επειδή για το εισόδημα αυτό το οποίο θα εμφανιστεί για πρώτη φορά σε φορολογική δήλωση δεν έχει γίνει καμία παρακράτηση φόρου, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο επί της αξίας της παροχής σε είδος.

Ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22%, 32% ή 42% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος αλλά και της παροχής σε είδος. Εκκρεμεί, η έκδοση εγκυκλίου και για την ενεργοποίηση μηνιαίας παρακράτησης φόρου των παροχών σε είδος για το 2015.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2015 - ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΠΑ - ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ WWW.KWDIKAS.GR - ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

Χρονιά φορολογικών αλλαγών είναι το 2015 για τους αγρότες που θα φανεί στα φετινά εκκαθαριστικά της εφορίας. Το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, το οποίο ίσχυε μέχρι πέρσι, καταργήθηκε. Από το 2014 και για τα επόμενα έτη, το φορολογητέο εισόδημα κάθε αγρότη προσδιορίζεται με τη λογιστική μέθοδο, δηλαδή με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών του από το συνολικό ποσό των ακαθάριστων εσόδων που εισέπραξε κατά τη διάρκεια του έτους μέσω των πωλήσεων των προϊόντων του.

Έτσι οι αγρότες θα κληθούν φέτος να πληρώσουν φόρο με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματος που θα δηλώσουν για το 2014, ενώ πέρσι φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή είχαν αφορολόγητο όριο και το εισόδημά τους προσδιορίστηκε με το αντικειμενικό σύστημα. Στην περίπτωση που θα δηλώσουν ζημιές ή πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα, τότε θα πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων και θα φορολογηθούν για πολύ μεγαλύτερα ποσά, με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Επιπλέον, πολλοί αγρότες θα κληθούν να καταβάλουν και προκαταβολή φόρου 55% επί του κύριου φόρου εισοδήματος, δηλαδή θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο με συνολικό συντελεστή 20,15% από το πρώτο ευρώ του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματός τους. 

Επίσης οι αγρότες θα πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις μεταβολών για μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ ή αντίστροφα ενόψει του νέου τρόπου φορολόγησης. Αναλυτικότερα οι αγρότες μπορούν να μετατάσσονται από το ειδικό καθεστώς του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ στο κανονικό με δήλωσή τους που υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης. 

Στην περίπτωση που η μετάταξη πραγματοποιείται από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου, η δήλωση υποβάλλεται εντός δέκα (10) ημερών από την έναρξη αυτής και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν από την πάροδο πενταετίας. 

Στην περίπτωση που η μετάταξη πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου, ισχύει από την ημερομηνία κατά την οποία υποβάλλεται η δήλωση και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν από την πάροδο πενταετίας, η οποία αρχίζει από την έναρξη της επόμενης από τη μετάταξη διαχειριστικής περιόδου. 

Στην περίπτωση υποχρεωτικής ένταξης στο κανονικό καθεστώς, λόγω μη πλήρωσης των κριτηρίων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, ο αγρότης υποχρεούται στην υποβολή δήλωσης μεταβολής εντός δέκα (10) ημερών από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου. 

Μετάταξη από το κανονικό καθεστώς απόδοσης του φόρου στο ειδικό καθεστώς αγροτών μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από την έναρξη διαχειριστικής περιόδου με υποβολή δήλωσης στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης εντός δέκα (10) ημερών από την έναρξη αυτής. 

Υπενθυμίζεται ότι υπόχρεοι ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ είναι οι αγρότες οι οποίοι το 2014 πραγματοποίησαν εισπράξεις πάνω από 15.000 ευρώ από τις πωλήσεις των προϊόντων τους ή έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης άνω των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που ο αγρότης δεν έχει υπερβεί τα παραπάνω εισοδηματικά όρια μπορεί να ενταχθεί από 1/1/2015 στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.